Volkstuinencomplex Den Helder

In opdracht van volkstuinvereniging ‘ATV texelstroom’, Werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer (WVL) en gemeente den helder heb ik in groepsverband gewerkt aan een inrichtingsvoorstel voor een centraal in Den Helder gelegen gebied.

Dit gebied omvat het volkstuinencomplex, het terrein van WVL en een deel van fort Dirksz. Admiraal. De wens van de opdrachtgevers was om het schootsveld en de buitenschil van het fort te verbinden met het volkstuinencomplex en het WVL terrein. Op dit moment heeft het gebied geen uitstraling naar buiten en daardoor geen verbinding met de omgeving. Het schootsveld en de buitenschil dreigen verder te verwaarlozen.

Cultuurhistorische, ecologische en recreatieve waarden veiligstellen en doorontwikkelen zijn hoofdgedachten binnen dit plan. Door het visueel openen van dichte randen en het organiseren van activiteiten op het volkstuinencomplex, is de belangstelling van de recreant gewekt. Van hier uit kan een wandeling worden gemaakt over het schootsveld en de buitenschil van het fort. Deze twee onderdelen zijn door het versterken van nat – droog gradiënten ecologisch waardevoller geworden. De invoer van zuiver duinwater versterkt dit.

Het plan heeft gezorgd voor een betere eenheid tussen de verschillende terreinen en een positieverbetering binnen het groennetwerk van Den Helder. Het heeft zich gevormd tot een ‘Onmisbare schakel’.

  
Plangebied Totaal

 


Plangebied

 


Den Helder in drie delen

 


Raderwerk

 


Visie in beeld

 


Concept

 


Masterplan

 


Sfeerbeelden

 
Studie opdrachten

   

 

sitemap  |  zoeken  |  favorieten  |   disclaimer  nick lenderink  |   Website by iBranding